Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropatia Centrum

al_t

Az Országos Gyermek Neuropathia Centrum 2018. április 4-étől az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik országos ellátási területtel. A centrumot Prof. dr. Barkai László, a gyermek diabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermek neuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja.Az Országos Gyermek Neuropathia Centrum a kórház (3300 Eger, Markhot Ferenc u. 1.) rendelőintézetében az I. emelet 137-es szobában várja a betegeket szerdánként 13.00-15.00 óra között. Időpontot munkaidőben lehet kérni Szerencsiné Soós Andreánál a 06-30-857-5305-ös telefonszámon.

Prof. dr. Barkai László közreműködésével az egri gyermek diabetológia teljes körű, a Magyar Diabetes Társaság által akkreditált ellátó hellyé válik.Mostantól kezdve a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját – köztük az inzulinpumpa kezelést is – tudják itt alkalmazni, valamint minden szövődmény szűrését végzik a kórházban.

 

E mellett nagy jelentősége van annak is, hogy a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licenszképés gyakorlati képzőhelyévé vált. A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló szövődménye,amely az idegrendszert érinti. Az autonóm neuropátia – többek között – károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik. Ez a betegség felelős a lábamputációk 85%-ért, melynek túlnyomó része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák. Szerencsére a gyerekek ritkán jutnak ilyen rossz állapotba, de mégsem szabad mellékesnek tekinteni a kockázatokat. A diabétesz szövődményei ugyanis általában 10-15 év után jelennek meg, de a fiatalok többsége már 10-15 éve
cukorbeteg, mire eléri a felnőttkort. Az elmúlt 2 évben Barkai professzor vezetésével Miskolcon működő Országos Gyermek Neuropathia Centrum tapasztalatai alátámasztották a nemzetközi tanulmányok
felismeréseit, miszerint a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20%-ánál már kialakul a neuropátia. A diagnózis nehézségét az okozza, hogy ebben a korban a neuropátiának még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetei, csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni. Ráadásul a normálértékek mások a fiatalkorúaknál, serdülőknél és gyerekeknél, mint a felnőtteknél.

Az elmúlt időszak vizsgálatai során ezeket az értékeket kutatták és pontosították a centrum szakértői, mely kutató munka Egerben is folytatódik. A neuropátia kockázata nő, ha a beteg vércukorszintje nincs rendben. Ezért ha egy gyermekné neuropátiát állapítanak meg, először ezt ellenőrzik. Ha nincs rendben, akkor a kezelés első lépéseként ezt állítják be, viszont, ha jó vércukor értékek mellett alakult ki neuropátia, akkor gyógyszeres kezelésre is van mód. Ilyenkor a betegeket évente egyszer érdemes újra műszeres vizsgálatokkal ellenőrizni.

Mivel a 10 évet betöltött, illetve serdülő gyermekeknél már 2-5 éves betegségtartam után kialakulhat a neuropátia, ebben az életkorban mindenkit érdemes legalább egyszer kivizsgáltatni. A Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekció adatai szerint jelenleg az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma mintegy 3500, a 2-es típusú cukorbeteg gyerekek pedig mintegy ötszázan lehetnek hazánkban. Az Országos Gyermek Neuropathia Centrum kialakítását és működését a Wörwag Pharma támogatta 14 felnőtt és a budapesti gyermekcentrum mellett.

Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.