Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Egyedülálló vonalkód rendszer a betegbiztonságért

al_t

Egyedülálló vonalkód rendszert vezettek be a Markhot Ferenc Kórház fekvőbeteg osztályain. A program segítségével nyomon követhető minden egyes betegnél, hogy milyen és mennyi gyógyszert, eszközt használtak föl a gyógyításuk során. Az egyéni vonalkódos azonosítás segítségével a kórház dokumentálni tudja a folyamatot, mely így ellenőrizhető, a betegbiztonság nagymértékben megnövekszik.



Az rendszerről tartott konferencián, melyen bemutatták az egri intézményben már működő egyedi rendszert, több kórház és a fenntartó, valamint cégek képviselői vettek részt. Az esemény szünetében tartott sajtótájékoztatón Krázli Zoltán a GS1 Magyarország igazgatója kiemelte: egyedülálló Magyarországon az Egerben bevezetett vonalkód rendszer, mely esetszintű adatgyűjtést és elemzést tesz lehetővé. Dr. Vácity József főigazgató aláhúzta:  egy folyamat indult el az egri kórházban, a végcél a gyógyító tevékenység biztonságosabbá, költséghatékonyabbá  tétele. A Markhot Ferenc Kórházban bevezetett vonalkód rendszerrel az egyes betegek ellátása során felmerült költségek is nyomon követhetőek.  Lehetőség van az egyes szervezeti egységekhez (osztályok), szakmákhoz, kezelő orvoshoz köthető betegellátás adatainak lekérdezésére, összehasonlító elemzésére. A kórházműködés szempontjából a betegbiztonság mellett fontos szerepe van annak, hogy az intézmény korrekt információkkal rendelkezzen arról, hogy mennyibe kerül egy beteg ellátása.



A kórházak ugyanis ismerik az adatokat, arról, hogy egy beteg ápolása után mennyit térít a finanszírozó, azt azonban nem tudják, ténylegesen mennyi pénzt fordítanak egy-egy beteg gyógyítására.



Az egri kórházban alkalmazott egyedi vonalkód rendszer segítségével összehasonlíthatóak az egyes terápiák mutatói: hatékonyság, gazdaságosság, a betegre fordított ápolási idő. Segíti a hosszú távú vezetői döntéseket, a hatékony gyógyító munkát.



A GS1 Magyarország Zrt. számára – a vonalkód rendszerek specialistájaként – a vonalkód rendszerek egészségügyi bevezetése, kiterjesztése kiemelten fontos. Egy éve ezért hozta létre a „GS1 egészségügyi munkacsoportot”. Országos újdonság okán Krázli Zoltán a GS1 Magyarország igazgatója azért szervezte meg ez évi utolsó munkacsoport napját az egri kórházban, hogy a tagok és az érdeklődő kórházi vezetők megtekinthessék az egri kórházban működő GS1 szabványú informatikai rendszert.



Fotó: Birinyi Zsófia



A képen: Krázli Zoltán és dr. Vácity József


Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.